Meteen naar de inhoud
Open navigatie
_BER1917.jpg _BER1917.jpg

Verhoging van de overlevingskans bij een hartstilstand

De Chain of Survival

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Slechts één zwakke schakel in de keten van overleving kan de kans op overleven dramatisch verminderen. De overlevingskans bij een hartstilstand is laag. Onacceptable laag. Gemiddeld overleeft minder dan 10%. Op sommige plaatsen zijn de percentages echter bijna 30%, of zelfs 50%. 

CoS.png

Wat we weten

Decennnia lang is de overlevingskans bij een hartstilstand niet verbeterd. Hoe kan dat? Omdat we niet wisen wat er gedaan kon worden om die overlevingskans te vergroten. Nu weten we dat wel. Op sommige plekken worden wijzigingen ingevoerd die gebaseerd zijn op deze kennis en de resultaten zijn veelbelovend. Door te helpen bij het implementeren van programma's en ervaringen die gericht zijn op het verstreken van The Chain of Survival, geloven we dat de kans om te overleven naar 50% kan worden verhoogd. 

Maak de meeste impact!

Er is gebleken dat iedere schakel in de Chain of Survival een andere hoeveelheid invloed kan hebben op de overlevingskans. In de eerste paar minuten na een hartstilstand kan het teamwork tussen de beller en de dispatcher de overlevingskans verbeteren met een factor van 4. In het volgende uur kan de kwaliteitsreanimatie van spoedeisende hulp-personeel bijdragen met factor 3 en in de daaropvolgende dagen kan de post-reanimatiezorg van ziekenhuispersoneel bijdragen met factor 2. In totaal is het mogelijk om de overlevingskans van een acute hartstilstand 24 keer te verhogen. 

In de laatste twee decennia lag de focus op de laatste twee schakels in de keten: spoedeisende hulp- en ziekenhuiszorg. We hebben echter geleerd dat de overlevingskans dramatisch kan worden verbeterd door eerder te handelen. Vroege identificatie van een hartstilstand en betere implementatie van reanimatie door omstanders, die worden bijgestaan door de meldkamer, hebben de grootste impact op overleving. 

Een zorgvuldig gepland curriculum voor reanimatietraining, met real-time audiovisuele feedback, hielp ons spoedeisende hulp-systeem binnen 18 maanden de overleving na een acute hartstilstand aanzienlijk verbeteren

Bentley Bobrow, MD, FACEP of The University of Arizona College of Medicine
_BER4382.jpg

Telefonische assistentie bij reanimatie

Centralisten zijn van cruciaal belang bij de eerste schakel van de Chain of Survival. Telefonische assistentie bij reanimatie (telephone CPR of T-CPR) optimaliseert de communicatie tussen de centralist en de beller. Met T-CPR worden centralisten opgeleid om een acute hartstilstand te herkennen en omstanders te instrueren om kwaliteitsreanimatie te starten en uit te voeren. T-CPR kan zowel het aantal omstanders dat een reanimatie start, als de kwaliteit van de toegepaste reanimatie verhogen. 

Veel centrales hebben protocollen, maar voeren T-CPR uiteindelijk toch niet uit. Het implementeren van een T-CPR-programma om centralisten te trainen en doorlopende kwaliteitsgarantie te bieden is een essentiële stap voor het verhogen van de overlevingskans bij een harstilstand. 

Hoe Laerdal kan helpen

Het verterken van de Chain of Survival is een van de belangrijkste manieren waarop we onze missie "Helping Save Lives" kunnen ondersteunen. Van het helpen implementeren van wijdverbreide reanimatietraining voor omstanders, tot het faciliteren van reanimatie van hoge kwaliteit (QCPR) voor eerste hulpdiensten, onze methodes zijn ontworpen om de kans op overleving bij een hartstilstand te verhogen. 

Meer informatie aanvragen

We verwerken uw persoonlijke gegevens met zorg en zoals beschreven in Laerdal's Privacy Policy.

We verwerken uw persoonlijke gegevens met zorg en zoals beschreven in Laerdal's Privacy Policy.